Meteen naar de inhoud

Kassasysteem Keuzehulp

10 vragen die je als ondernemer moet stellen om het beste kassasysteem te vinden

Kassasysteem Kopen 10 Vragen

Jouw ideale kassa?

Een goed kassasysteem is essentieel. Niet alleen om makkelijk en snel te werken, maar ook voor het succes van je winkel.

Er zijn veel kassa opties en mogelijkheden, maar hoe vind je nou het kassasysteem die bij past?

Daarbij gaan we je helpen met deze checklist. Aan de hand van 10 eenvoudige vragen nemen wij je bij de hand.

Zo helpen we je snel en eenvoudig een kassasysteem te vinden die lekker werkt en bijdraagt aan je omzet en marge!

1. Welk type kassasysteem wil ik gaan gebruiken?

Wat zijn de opties?

Er zijn tegenwoordig twee soorten kassasystemen. Een vast (traditioneel) kassasysteem of een online kassasysteem.

Wanneer kies je welke optie?

Een vast kassasysteem is vergeleken met een online kassasysteem beperkt. Enkele voorbeelden zijn:

Wil je eenvoudig inspelen op seizoenen of trends? Met een online kassasysteem heb je inzicht in de verkoopgeschiedenis, zodat je snel hierop je assortiment kunt aanpassen.

Wil je controle over de efficiëntie van jouw winkel? Dan is een online kassasysteem ideaal! Je weet precies de prestaties van het personeel en kunt eenvoudig retouren en aankopen verwerken.

Wil je klanten kunnen binden? Met een online kassasysteem is het mogelijk om klantprofielen bij te houden. Zo zorg jij voor een persoonlijke ervaring.

Meer weten? Verderop in deze checklist noemen we meer voordelen van een online kassasysteem.

2. Hoe belangrijk is efficiëntie van personeel?

Hoe meer personeel, hoe belangrijker efficiëntie is. Kies dan ook een kassasysteem die je inzicht geeft in de prestaties van je medewerkers. Met dit inzicht kun je personeel effectiever inzetten of inplannen. Zo bespaar je personeelskosten of groei je in omzet.

Let ook op gebruiksvriendelijkheid van het systeem. Hoe makkelijker je personeel ermee werkt, hoe sneller ze klanten kunnen helpen. En zo is het voor jouw werknemers nog leuker om in jouw winkel te werken!

3. Wil ik inspelen op seizoenen en trends?

Tegenwoordig gaat het erg hard met trends en seizoenen op het gebied van bijvoorbeeld kleding en interieurdesign. Jij wilt klanten natuurlijk de meest gevraagde producten aanbieden.

Omdat deze trends en seizoenen snel gaan, wil jij dat een kassasysteem ook snel aan te passen is op nieuwe producten in je assortiment. Kies dan een kassasysteem waarin je eenvoudig nieuwe producten toevoegt.

4. Wil ik doen aan klantenbinding?

Tegenwoordig is persoonlijke klantervaring erg belangrijk. Let bij je kassa keuze dan op de mogelijkheid om bijvoorbeeld klantprofielen op te bouwen.

Leg wensen van de klant, leeftijd, geslacht en nog veel meer vast. Zo kun je klanten specifieke kortingsacties of aanbiedingen bieden. Acties die zijn gebaseerd op de aankoopgeschiedenis van de klant.

Een ander idee is een spaarkaart waarbij klanten voor kortingen of punten sparen voor toekomstige aankopen. Op deze manier blijven klanten terugkomen en bouw jij een goede naam op!

5. Wil ik klanten mobiel kunnen laten betalen?

Klanten hebben een hekel aan wachtrijen. Maar geef ze geen ongelijk. Dit is makkelijker te voorkomen dan je denkt. Door werknemers over de werkvloer te sturen met een mobiele kassa in de handen, zijn klanten in elke hoek van de winkel zo geholpen.

Een online kassasysteem biedt je de mogelijkheid om te betalen via iPads of smartphone. Zo zorg jij ervoor dat klanten nooit meer schrikken van een wachtrij in jouw winkel.

6. Wil ik voorraad kunnen beheren?

Verkoopt je winkel een uitgebreid assortiment? Dan wil je natuurlijk op de beste manier de winkelvoorraad bijhouden. Wanneer een klant een aankoop doet, in de winkel of webshop, wordt de aankoop meteen verwerkt in de voorraad.

Dus heb jij als retailer altijd overzicht in het aantal producten. Dit levert ook inzicht in je best verkochte producten en minst verkochte producten. Hiermee hou jij inzicht op de marge van verkochte producten en kan je hierop bijsturen.

7. Wil ik beslissingen nemen op basis van data?

Hoe groter de winkel en het aantal personeel, hoe lastiger het is om overzicht te houden. Teveel informatie om te onthouden.

Let er dus bij de keuze van een kassasysteem op dat deze een rapportage functie bevat. Zo hou jij altijd overzicht op personeelscijfers, verkoopcijfers en andere data.

8. Wil ik ook online gaan verkopen?

Wil je naast een fysieke winkel ook een online winkel beginnen?

Zo ja, zorg er dan voor dat het kassasysteem kunt koppelen met je webshop. Hierdoor synchroniseer je bijvoorbeeld je voorraad. Zo hoef je nooit een nee te verkopen aan klanten.

9. Wil ik meerdere vestigingen kunnen beheren?

Heb je meerdere vestigingen of de ambitie om meerdere winkels te openen? Dan is het fijn dat je meerdere vestigingen in een systeem kunt beheren. Daarnaast is het belangrijk dat je kassasysteem met je mee kan groeien.

Veel online kassa’s kunnen met je meegroeien ongeacht het aantal vestigingen. Dit maakt het voor jou makkelijk om omzetcijfers, verkoopcijfers etc naast elkaar te leggen. Zo hou jij controle over meerdere zaken op één plek.

10. Wil ik processen automatiseren?

Om de processen efficiënter en sneller te maken is het verstandig om je kassasysteem te koppelen aan andere bedrijfssoftware. Een paar voorbeelden:

Automatiseer de administratie

Administratie vind je waarschijnlijk niet de leukste klus. Gelukkig kun je veel taken en handelingen binnen de administratie automatiseren. Want na een lange dag werken heb je geen zin om nog de kassa verkopen handmatig in je boekhouding te verwerken.

Koppel daarom je kassasysteem aan een boekhoudprogramma. Alle verkopen in het kassasysteem komen dan automatisch in de boekhouding als boekingsregel. Dus geen gegevens meer overtypen, alleen controleren de boekhouding rond maken.

Automatiseer je personeelsplanning

Integreer ook bijvoorbeeld je planning software en kassa. Dit bespaart je enorm veel tijd bij het inplannen van personeel (tot wel 80%!).

Het kassasysteem stuurt namelijk de data van de verkopen en personeelsbezetting door naar je planningsysteem. Zo kun je eenvoudig hierop de planning afstemmen.

BONUS TIPS

Staar je niet blind op prijs

We draaien er niet om heen, een nieuw kassasysteem is een investering. Maar deze investering zal snel genoeg resulteren in meer omzet of een hogere marge. Dus kijk niet alleen naar de kosten, maar ook wat het je oplevert.

Wees wel kritisch op de functies die je echt nodig hebt en gaat gebruiken. Over het algemeen geldt: hoe meer functies, hoe hoger de investering. Kies daarom niet voor extra functionaliteiten waar je geen gebruik van gaat maken.

Probeer meerdere kassasystemen

Het kassasysteem waar je voor kiest moet passen bij jou, jouw winkel en jouw werknemers. Ga daarom niet over één nacht ijs en probeer verschillende systemen uit. Vraag hierbij ook vooral naar de mening van je werknemers, zij moeten er namelijk snel en eenvoudig mee kunnen werken.

De meeste leveranciers van kassasystemen bieden tegenwoordig een demo aan. Deze demo is gratis en vrijblijvend. Zo krijg je snel een goede indruk van het systeem en kun je goed vergelijken.

Tot slot…

Aan de slag!

Zoals je ziet, is een kassasysteem tegenwoordig veel meer dan alleen een afrekensysteem. Het is een bepalende factor van jouw succes. Neem daarom ook de tijd voor je keuze en laat je goed informeren en eventueel helpen.

Wil je snel aan de slag met een online kassasysteem? Dan kunnen wij je het uitzoekwerk besparen en snel helpen met de beste en meest gekozen aanbieders die bij je situatie passen. Bekijk hieronder onze selectie!

MODEL

 NAAM

GESCHIKT VOOR

PRIJS SOFTWARE

 PRIJS HARDWARE

REVIEW

BESTEL

Horeca

79,- t/m 209,- per maand

N/A

Retail

79,- t/m 209,- per maand

N/A

Zettle Kassasysteem

Horeca, Retail

1,95 % per transactie

249,- t/m 699,-

SumUp Kassasysteem

Horeca, Retail

39,- t/m 109,- per maand

999,-

Verkoop meer

Breid je onderneming uit met slimme software, bespaar tijd en verhoog je omzet.

Contactloos betalen

Bied snelle contactloze betalingen aan door één swipe of klik met de betaalpas.

Alles in één

Alles wat je nodig hebt door het naadloos integreren van soft- en hardware.